Мени
Интересно

Дали сте знаеле дека ...

Elisabetha Pejcinoska

...Јабланичанката Елизабета Пејчиноска успешно ја гради својата актерска кариера во Холивуд. После завршувањето на Краус Конзерваториумот во Виена и многубројните улоги во Националниот Театар од Виена, Елизабета во 2007 го сними филмот Revanche кој што беше номиниран за Оскар во категоријата за филм од неанглиско говорно подрачје.

После тоа се преселува во Лос Анѓелес, Калифорнија каде што играше во филмот Jackrabitt во режија на Дајан Амбрусо. Освен што работи на неколку куси филмови се јавува и како автор и продуцент на еден краток филм Beverly Hills Rehab.

Најнови Вести


19 јануари 2023 год.

Водици во село Јабланица 2023 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2023 год.

Празнување на празникот Богојавление (Водици) во село Јабланица 2023 год.

01 август 2022 год.

Илинден 2022 во село Јабланица

Овие денови Јабланица дише во знакот на дочекот на најголемиот македонски празник Илинден. Јабланичани традиционално на 2 август во раните утрински часови прво ја посетуваат манастирската црква Св. Илија,

19 јануари 2022 год.

Водици во село Јабланица 2022 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2022 год.

Празнување на празникот Богојавление (Водици) во село Јабланица 2022 год.

03 октомври 2021 год...

„Голема Недела„ - село Јабланица 2021 година

Духовната сила со која зрачи манастариот Св. Илија, прекрасниот октовриски сончев ден и желбата на верниците да дојдат. се покажаа посилни од стравот од пандемијата и корона вирусот. Голем број верници...

01 август 2021 год...

Илинден 2021 -Јабланица

Во услови кога целиот свет постана заложник на подмолниот вирус a пандемијата буквално ги замрзна скоро сите социјални активности повеќе од една година,како и насекаде во светот ни беше ускратена....

01 август 2020 год.

Илинден 2020 -Јабланица

Како никогаш до сега невообичаено и тивко поминаа подготовките за овогодинешниот Илинден во село Јабланица. Го нема џагорот во училишното двориште и вообилаените партии мал фудбал, ниту вревата во селските коперации. Ги нема или во сосем мал број се враќаат печалбарите од печалба, светската здравствена криза предизвикана од пандемијата со корона вирусот го направи своето.....

19 јануари 2020 год.

Водици во село Јабланица 2020 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2020 год.

Празнување на празникот Богојавление (Водици) во село Јабланица 2020 год.

18 август 2019 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески„ - село Јабланица 2019 година -Јабланица

turnir

Со присуство на голем број гледачи и 16 пријавени екипи од струшкиот регион денеска се одржа 14-тиот меморијален турнир во мал фудбал „Наумче Ѓерѓески“ во село Јабланица.

Турнирот се одржа во прекрасна...

01 август 2019 год.

Илинден 2019 -Јабланица

Вечерва се изврши извлекувањето на двојките за натпреварите, за традиционалниот „Илинденски турнир во мал фудбал во Јабланица“. Почитувани пријатели, иако претходната година, донесовме одлука со која требаше да се промени форматот

14 јули 2019 год.

Голема акција за расчистување на патот кон село Јабланица.

Голема акција за расчистување на патот кон село Јабланица

Денеска во Јабланица се организира акција за расчистување на патот кон селото Јабланица. Акцијaта беше успешна со задоволителен број на учесници. Како и многупати до сега јабланичани беа приморани сами да го расчистуваат делот на регионалниот пат...

19 јануари 2019 год.

Водици во село Јабланица 2019 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2019 год.

Празнување на празникот Богојавление (Водици) во село Јабланица 2019 год.

29 септември 2018 год.

„Голема Недела„ - село Јабланица 2018 година

Голема Недела село Јабланица, 2017

Како и многупати досега припремите за празнувањето на „Голема Недела“ започнуваат со завршувањето на планираните градежни работи за тековната година. И овојпат можеме со задоволство да констатираме дека работите се движат во позитивна насока и дека со Божја промисла...

18 август 2018 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески„ - село Јабланица 2018 година -Јабланица

turnir

Денеска во Јабланица се одржа тринаесеттиот меморијален турнир во мал фудбал „Наумче Ѓерѓески“. На турнирот учествуваа 16 екипи, Победник на турнирот беше екипата....

01 август 2018 год.

Илинден 2018 -Јабланица

Слично како и претходната година и годинава празнувањето на Илинден ќе започне на први август со културно забавна програма.

На нашите стари познајници групата Трио Бенд ќе им се приклучи младата естрадна уметничка Дијана Илческа.

23 април 2018 год.

Нова донација од книги за училиштето Гоце Делчев во Јабланица

 knigi

Само два месеци после донацијата од географски карти, и други училишни помагала од страна на National Geographic, во основното училиште Гоце Делчев од село Јабланица пристигна нова донација.

Донацијата се состои од 15-тина килограми книги на англиски јазик, со...

07 февруари 2018 год.

Донација од National Geographic за училиштето Гоце Делчев во Јабланица

 National Geographic

Веќе неколку месеци во Јабланица претстојува волонтерот на Американскиот Мировен Корпус Andrew Gardner.

Како и повеќето волонтери и тој „донкихотовски“ се втурнува во борба со „сенишните ветерници“ на нашиот образовен систем.

19 јануари 2018 год.

Водици во село Јабланица 2018 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2018 год.

Традицијата во Јабланица продолжува,видео од празникот на Богојавление (Водици) во село Јабланица јануари 2018 година

02 ноември 2017 год.

Репортажа за Јабланица

Кога сивите есенски магли и досадниот ноемвриски дожд ќе се спуштат по шарените јабланички падини, студот се вгнездува во коски, но душата останува топла, особено, кога пребарувајќи на интернет повторно налетате на прекрасна приказна за Јабланица и јабланичаните.

01 октомври 2017 год.

„Голема Недела„ - село Јабланица 2017 година

Голема Недела село Јабланица, 2017

„Ова е прекрасна земја на луѓе кои немаат многу но сакаат се да споделат со другите“, вака, својата фасцинација од местото и луѓето, некаде во својот дневник, а потоа и како говор пред скромната камперска вечера ја изрази нашиот нов виетнамски пријател...

01 август 2017 год.

Илинден 2017 во село Јабланица.

После повеќе од една деценија во пресрет на големиот македонски празник Илинден во село Јабланица, се одржува ...

18 јули 2017 год.

Реконструкција на патот во Јабланица.

pat

Во Јабланица почна првата фаза од реконструкцијата на регионалниот пат Јабланица-Струга. Во првата...

19 јануари 2017 год.

Водици во село Јабланица 2017 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2017 год.

Видео од празнувањето на Богојавление (Водици) во село Јабланица јануари 2017 година

18 август 2016 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески„ - село Јабланица 2016 година

turnir

Меморијалниот турнир „Наумче Ѓерѓески“, годинава се одржува по 11-ти пат. Сите информации поврзани со турнирот можете да ги најдете овде...

01 август 2016 год.

Илинден 2016 во село Јабланица.

Најголемиот македонски празник Илинден и оваа година во село Јабланица се дочекувасо добро расположение и познатото јабланичко гостопримство. Посетата на манастирската црква Св. Илија, дружењето и скромната закуска, турнирот во Ливаѓе се добро познати нашироко во регионот ...

10 март 2016 год.

Jablanica English Club.

Курс по англиски јазик село Јабланица

Веќе неколку месеци во Јабланица престојува волонтерот Брајсен Ек, член на Американскиот Мировен Корпус. Во следните две години зедно со сегашните наставници по англиски јазик во Основното Училиште „Гоце Делчев“, ќе помага во организирањето...

19 јануари 2016 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2016 год.

Богојавление (Водици) во село Јабланица 2016 год.

Видео од празнувањето на Богојавление (Водици) во село Јабланица јануари 2016 година

22 октомври 2015 год.

Прекин на наставата во ООУ „Гоце Делчев“ во село Јабланица

Основно училиште Гоце Делчев село Јабланица

Проблемите со училиштето во село Јабланица очигледно немаат крај.

Откако после повеќе од еден месец конечно беше пуштена електрична енергија, се појави нов проблем со снабдувањето со огревно дрво.Симптоматично е тоа што ...

02 октомври 2015 год.

„Голема Недела„ - село Јабланица 2015 година

sv. Ilija selo Jablanica

Привршуваат последните подготовки околу организацијата на празникот Голема Недела во село Јабланица.

Вредните домаќини, по обичај последниве неколку години ни приредуваат по некое ново изненадување...

18 август 2015 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески„ - село Јабланица 2015 година

turnir

Меморијалниот турнир „Наумче Ѓерѓески“, годинава се одржува по 10-ти пат. Сите информации поврзани со турнирот можете да ги најдете овде...

01 август 2015 год.

Илинден 2015 во село Јабланица

Овие денови Јабланица дише во знакот на празнувањето на најголемеиот македонски празник Илинден..

14 март 2015 год.

Во Јабланица пронајдено наоѓалиште на природен гас !

gas1

Деновиве, во Јабланица, при вршење на градежни работи во месноста Умишта, работниците почувствувале присуство на природен гас. На лице место веднаш пристигнале високи претставници...

26 декември 2014 год.

Новогодишна приредба во ОУ „Гоце Делчев“ село Јабланица

priredba selo Jablanica

Денеска ОУ „Гоце Делчев“ село Јабланица се организираше традиционалната Новогодишна училишна приредба, на задоволство на присутните, сите учесници во приредбата позитивно не изненадија со своите таленти, вештини и посветеност....

26 септември 2014 год.

„Голема Недела„ - село Јабланица 2014 година

sv.Ilija

Во пресрет на празникот „Голема Недела“, во Јабланица се извршуваат последните организациони подготовки. Во текот на вчерашниот ден се изврши санирање на одредени делови на патот кои што беа незначително оштетени од обилните врнежи од дожд во изминатиов период...

08 август 2014 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески„ - село Јабланица 2014 година

turnir

Меморијалниот турнир „Наумче Ѓерѓески“, годинава се одржува по 9-ти пат. Сите информации поврзани со турнирот можете да ги најдете овде...

06 август 2014 год.

Уништување на Јабланичка Река

Уништување на Јабланичка река (ВИДЕО) без коментар....

01 август 2014 год.

Празнување на Илинден 2014 во село Јабланица

Во пресрет на најголемиот македонски празник Илинден, Јабланица во препознатлив ритам, потсетувајќи на некои убави времиња, се подготвува за празникот.Детскиот џагор се разлева по Гроф, а домаќинините забрзано ги извршуваат последните подготовки....

20 јули 2014 год.

Празнување на Светата великомаченичка Недела во село Јабланица

kompleks

На патот што води до манастирската црква Св. Илија во селото Јабланица, на околу 1300 метри надморска височина се наоѓа малата црквичка посветена на Светата великомаченичка Недала.Многувековните дабови...

14 март 2014 год.

Изградба на спортски комплекс во село Јабланица

kompleks

Проектот за изградба на повеќенаменски спортски комплекс во село Јабланица влегува во завршна фаза...

05 јануари 2014 год.

Масакр врз срните во село Јабланица

Според сеуште непотврдени и неофицијални информации, во Јабланица, за време на Новогодишните празници, група од неколку непознати лица извршила вистински масакр...

24 септември 2013 год.

„Голема Недела“ - црква Св. Илија село Јабланица 2013 година

turnir

Завршуваат последните подготовки околу организацијата на празникот „Голема Недела“ во манастирската црква св. Илија во село Јабланица. Како што е познато празникот се празнува првата недела после празникот „Воздвижение на чесниот крст“ помеѓу народот познат како Крстовден...

25 август 2013 год.

Монтажа на метална конструкција во црква Св.Илија

turnir

Веќе постанува традиција, кон крајот на август, на околу еден месец од празнувањетона празникот “Голема Недела“, во кругот на манастирската црква Св Илија да се изведуваат припремни градежни работи. Оваа година приоритет...

8 август 2013 год.

Меморијален турнир „Наумче Ѓерѓески“ 2013

turnir

И годинава по 8-м пат на 18 август (недела) во село Јабланица се организира меморијалниот турнир во мал фудбал „Наумче Ѓерѓески“

31 јули 2013 год.

Илинден 2013

Точно пред една година, во предвечерието на нашиот Македонски и Јабланички Илинден, помеѓу милионите веб страници што секојдневно се појавуваат и згаснуваат се појави и mojatajablanica.com...

25 јуни 2013 год.

Празнување на празникот Слегување на светиот Дух (Дуовден) во село Јабланица

duovden

Празнувањето на Празникот, Слегувањето на Св, Дух (Дуовден) во селото Јабланица, по многу нешта е карактеристичен. Првиот ден, во раните утрински часови се оди во соборната црква Св. Илија и се носат оревови гранки,...

12 мај 2013 год.

Акција за расчистување на патот

akcija

Соочувајќи се со континуираната негрижа од страна нашата држава, жителите на селото Јабланица, како многупати до сега, организираа акција за расчистување на патниот правец Боровец - Јабланица.

27 април 2013 год.

Лазарева Сабота во село Јабланица

lazarki

Во Јабланица родолжува прекрасната традиција на празнување на Лазарските празници. Од раните утрински часови групи девојчиња облечени во традиционална невестинска облека одат низ селото и пеат лазарски песни

25 март 2013 год.

Локални Избори 2013 год.

Заврши првиот круг на Локалните избори 2013 година. Според првичните, неофицијални резултати, Нашиот кандидат, Д-р Владимир Кочоски, со голема предност влегува во вториот круг, пред кандидатот на ДПА Зијадин Сеља.

14 март 2013 год.

НЛО над село Јабланица

nlo

Денеска во раните утрински часови на небото над село Јабланица беше забележан НЛО. Видно вознемирените и возбудени жители раскажуваат дека објектот бил со елипсовидна форма, односно личел на чинија.

24 февруари 2012 год.

Промоција на кандидатурата за градоначалник на Д-р Владо Кочоски во село Јабланица

промоција_јабланица

Денеска во 15 часот во просториите на училиштето „Гоце Делчев“ во село Јабланица, кандидатот за градоначалник на Општина Струга Д-р Владо Кочоски оствари средба со жителите на селото во пресрет на престојните локални избори.

23 февруари 2012 год.

Промоција на кандидатот за градоначалник на Струга - Др. Владимир Кочоски

d-r Vlado

Вечерва во конгресната сала на хотел Дрим се одржа промоција на кандидатот за градоначалник на општина Струга Д-р Владимир Кочоски и листата на советници предложена од ВМРО-ДПМНЕ.

04 февруари 2013 год.

Изградба на мала хидроцентрала на Јабланичка Река

vod

Во последно време, во Јабланица се повеќе се шират гласини околу изградба на мала хидроцентрала на Јабланичка Река. Централата е целосна приватна инвестција на...

18 јануари 2013 год.

Празнување на Водици во Јабланица

vod

Во село Јабланица, празнувањето на Водици се дочекува со голема радост. Тоа е единствена можност во годината кога жителите на селото од разни генерации и краишта во светот се враќаат во Јабланица.

7 јануари 2013 год.

Рождество Христово-Божик во Јабланица

rozd1

Рождеството Христово-Божик е еден од најголемите христијански празници,денот кога беше роден нашиот Бог Исус Христос, воплотен од Светиот Дух и Пресвета и Вечнодева Богородица Марија.

web counter

<