Мени
Интересно

Дали сте знаеле дека ...

Gabriela Koskoska

Најдобрата македонска шахистка на сите времиња, десеткратната шампионка на Македонија и поранешен јуниорски првак во поранешна Југославија Габриела Коскоска има јабланички корени. Таа е редовен учесник на сите големи светски шаховски натпревари.

Кога сме кај шахот, двократниот младински шампион и шампион во сениорска конкуренција на Македонија во шах во 2008 год, актуелниот селектор на женската шаховска репрезентација на Македонија Ристе Менкиноски исто така потекнува од Јабланица.

Изгледа до водата е ...

Информации


ПРЕВОЗ


Јабланица има релативно добра сообраќајна поврзаност со другите населени места во нејзиното опкружување. Главната патна врска кон градот Струга поминува низ Боровец, додека со другите села од Долни Дримкол, селото исто така е поврзано со асфалтен пат преку селото Безево.

Јавниот превоз е од автобуски тип, организиран од приватните превозници Благоја Кајшоски и Русе Кајшоски со комбиња и автобуси. Во моментов, во текот на денот, активни се четири линии од Струга кон Јабланица и обратно. Цената на билетот во еден правец изнесува 80 денари

(Почнувајќи од 15.03. 2015 год., се случија промени во превозот во село Јабланица, линијата која што сообраќаше во терминот 13:00 часот поаѓање од Струга и 14:00 часот поаѓање од Јабланица, се поместува за еден час порано,односно поаѓање од Струга кон Јабланица во 12:00 часот, и обратно од Јабланица кон Струга во 13:00 часот. Исто така, единствен превозник во моментов е Кајшоски Бојан.)

СТРУГА - ЈАБЛАНИЦА:    07:10;    12:00;    16:00;    19:10;

ЈАБЛАНИЦА - СТРУГА:    08:00;    13:00;    17:00;    20:00;

Телефони за контакт:

Благоја Кајшоски:     070 532 511

Бојан Кајшоски:     078 892 050


ПОЧНУВАЈЌИ ОД ОКТОМВРИ 2018 ГОДИНА НАСТАНА ПРОМЕНА ВО ВОЗНИОТ РЕД:

СТРУГА - ЈАБЛАНИЦА:    06:00;    11:30;    16:00;    19:10;

ЈАБЛАНИЦА - СТРУГА:    06:45;    12:30    17:00;    20:00;

НАПОМЕНА:

ВО НЕДЕЛА И ДРЖАВНИ ПРАЗНИЦИ СЕ ВОЗИ ПО СТАРИОТ ВОЗЕН РЕД, ОДНОСНО ПОАЃАЊЕ ОД ЈАБЛАНИЦА ЗА СТРУГА ВО 08:00, 13:00, 16:00 И ОД СТРУГА ЗА ЈАБЛАНИЦА ВО 07:00, 12:00 И 16:00, СО ТОА ШТО НОЌНАТА ЛИНИЈА ВО 19:00 Е УКИНАТА.МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ


Здравственте услуги во селата Јабланица и Бороец се во надлежност на приватната здравствена установа СО-ХАМ од Јабланица, со која што раководи д-р Боро Будиноски. Двете амбуланти се опремени да ги пружат основните медицински услуги, а располагаат и со ЕКГ апарат и аптеки.

ПОЧНУВАЈЌИ ОД 1 ЈАНУАРИ 2018 ГОДИНА, НА МЕСТО ДОСЕГАШНИОТ ЛЕКАР ДР- БОРО БУДИНОСКИ КОЈ ЗАМИНА ВО ПЕНЗИЈА ( МУ ПОСАКУВАМЕ УШТЕ ДОЛГИ ГОДИНИ ДА ЈА КОРИСТИ) ДОЈДЕ НОВ ЛЕКАР Д-Р ЏЕВАТ ТАИРОСКИ:

Распоред на работа на амбулантите со аптеките:

ЈАБЛАНИЦА:

Вторник од 08:00 до 14:00 часот

Петок од 08:00 до 14:00 часот

БОРОЕЦ:

Понеделник од 08:00 до 14:00 часот,

Среда од 08:00 до 14:00 часот

Четврток од 08:00 до 14:00 часот

Телефони за контакт:

д-р Боро Будиноски: (лекар)     071 593 152

Ружде Смајлоски: (медицински техничар)     070 635 045
МЕСНА КАНЦЕЛАРИЈА


Месната канцеларија работи во деновите Понеделник и Четврток во терминот од 08:00 до 14:00 часот

Телефони за контакт:

Насто Маркоски: (матичар)     070 753 064


web counter