Мени
Интересно

Дали сте знаеле дека ...

Gabriela Koskoska

Најдобрата македонска шахистка на сите времиња, десеткратната шампионка на Македонија и поранешен јуниорски првак во поранешна Југославија Габриела Коскоска има јабланички корени. Таа е редовен учесник на сите големи светски шаховски натпревари.

Кога сме кај шахот, двократниот младински шампион и шампион во сениорска конкуренција на Македонија во шах во 2008 год, актуелниот селектор на женската шаховска репрезентација на Македонија Ристе Менкиноски исто така потекнува од Јабланица.

Изгледа до водата е ...


„Голема Недела„ - село Јабланица 2017 година


01 октомври 2017 год

„Ова е прекрасна земја на луѓе кои немаат многу но сакаат се да споделат со другите“, вака, својата фасцинација од местото и луѓето, некаде во својот дневник, а потоа и како говор пред скромната камперска вечера ја изрази нашиот нов виетнамски пријател и глоубтротер Минг.Да се надеваме дека неговиот дневник ќе стане бестселер и надалеку ќе ја пренесе славата за луѓето и местата што имал можност да ги запознае. Шетајќи ја Европа пеш, „случајно“ налетал во Јабланица и манастирот Св. Илија, впрочем како и илјадниците други посетители од нашата земја но и сите краишта на светот.Повеќето од нив, со молитва сакајќи да пронајдат душевен мир, некои авантуристички да запознааат нови места и луѓе, некои следејќи ги трагите на една стара легенда. Кога сите тие луѓе ќе ја сплотат својата енергија на едно место тогаш навистина станува збор за Голема Недела. Манастирот Св. Илија и оваа година беше магнет за безбројните посетители, трпеливо и смирено, полека провирајќи се под прекрасните новоизградени камени сводови, со часови се чекаше ред за да се запали свеќа. Благодарност до сите посетители, донатори и послугата на Дејкоска маала која беспрекорно си ја заврши работата. За многу години.

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица