Мени
Интересно

Дали сте знаеле дека ...

Gabriela Koskoska

Најдобрата македонска шахистка на сите времиња, десеткратната шампионка на Македонија и поранешен јуниорски првак во поранешна Југославија Габриела Коскоска има јабланички корени. Таа е редовен учесник на сите големи светски шаховски натпревари.

Кога сме кај шахот, двократниот младински шампион и шампион во сениорска конкуренција на Македонија во шах во 2008 год, актуелниот селектор на женската шаховска репрезентација на Македонија Ристе Менкиноски исто така потекнува од Јабланица.

Изгледа до водата е ...


„Голема Недела„ - село Јабланица 2021 година


3 октомври 2021 год

Духовната сила со која зрачи манастариот Св. Илија, прекрасниот октовриски сончев ден и желбата на верниците да дојдат. се покажаа посилни од стравот од пандемијата и корона вирусот. Голем број верници, мирно и достоинствено, почитувајќи ги мерките за заштита, особено во затворениот простор на црквата Св. Илија дојдоа да се помолат и да запалат свеќа.

И оваа година како и лани, заради засилените мерки на безбедност изостана традиционалниот ручек во дворот на црквата. се надеваме дека следната година ситуацијата ќе се подобри и полека ќе се вратиме на вообичаените животни активности.

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

Во подножјето на ридчето на прекрасната ледина широко беше развиорено македонското оро, а гостите ги забавуваше познатиот естраден уметник Спасен Силјановски.

Св. Илија село Јабланица

Св. Илија село Јабланица

ЗА МНОГУ ГОДИНИ ДА НИ Е ПРАЗНИКОТ И СЛЕДНАТА ГОДИНА ДА СЕ СРЕТНЕМЕ ВО ПОГОЛЕМ БРОЈ..

web counter